Gepost door: delft22 | mei 5, 2009

Geschiedenislesje

 

Willem van Oranje. Vraag aan een willekeurige Nederlander wie dit is en je krijgt de meest uiteenlopende verhalen te horen.  Wie nou precies Willem ‘de Zwijger’ is en waarom hij ook wel Vader des Vaderlands wordt genoemd mogen jullie zelf even googlen, want eigenlijk hoor je dat stiekem al te weten en daar ga ik jullie dan ook niet mee vervelen. Maar juist zijn band met Delft en de schaduwzijde daarvan is interresant genoeg om over te bloggen. Lees en leer:

willem-van-oranje-dood-haha1

Prins Willen van Oranje resideerde een korte tijd van zijn leven in Delft. Na reformatie van het Sint-Agatha klooster (tweede helft zestiende eeuw) werd het klooster opgesplitst in afzonderlijke delen. Een kerkelijk deel en leefruimtes voor de zusters bleven bestaan.  Het overige gedeelte werd ingericht als hof van Prins Willem van Oranje, die van 1572 tot 1584 regelmatig in het Sint-Agathaklooster verbleef. Het klooster wordt sindsdien ook wel ‘Prinsenhof’ genoemd.

De Fransman Balthasar Gérard of ook wel Bathasar Gerards staat alom bekend als de moordenaar van Willem van Oranje. Balthasar weet Willem’s vertrouwen te winnen door zich voor te doen als François Guyan, een Franse protestant. Eigenlijk was hij een fanatieke katholiek. Op 10 juli 1584 weet hij een pistool binnen te smokkelen in de prinsenhof te Delft. Oranje dineerde op dat moment met Rombertus von Uijlenburg, destijds burgemeester van Leeuwarden en tevens de vader van Saskia, de eerste echtgenote van Rembrandt van Rijn.

Als Van Oranje en Uijlenberg de dinerzaal verlaten en de trap afdalen schiet  Gerards Willen van Oranje neer. Vervolgens zou de prins ineengezonken zijn met de woorden: “Mijn God, Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk.”

450px-willem1584Balthasar Gerards werd direct gegrepen en veroordeeld tot de zwaarste lijfstraf die er beschikbaar was. Hij werd met gloeiende tangen bewerkt, met kokend lood overgoten en tenslotte met paarden uit elkaar getrokken. Gerards tartte zijn beulen, die daardoor meenden dat ze met de duivel zelf te maken hadden. Zijn hoofd prijkte enige tijd als afschrikwekkende herinnering op de stadsmuur van Delft.

 

 

De kogelgaten uit 1584 zijn tot op de dag van vandaag nog te zien….

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: